Danfoss Coop 365

Den nye Coop 365 i Nordborg på Als
Hele butikken er omkranset af en pergola, som skal vokse til med planter, der styrker biodiversiteten.

Lidt utraditionelt er det Danfoss, der står bag det nye supermarked i Nordborg. Den nyåbnede Coop 365discount bliver 20-30 % mere energieffektiv end et gennemsnitligt energioptimeret supermarked, og butikken skal være modelbutik for fremtidens energivenlige supermarkeder.

Byggeriet skal DGNB Guld-certificeres, og det kræver et fokus på både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

 

Fakta
Produkt:

3 mm anodiserede aluminiumplader - Bronze B2

Mængde:

1300 m2

Arkitekt:

Arkitema

 

Bæredygtighed er tænkt ind overalt

Bl.a. er butikken omkranset af en pergola, som sammen med bygningens tag bliver plantet til for at styrke biodiversiteten i området.

På taget finder man også 100 kW solceller, som skal levere strøm til butikken, og de grønne mikromiljøer bliver vandet med opsamlet regnvand.

Men det er ikke kun i selve byggeriet, at butikken skal være et flagskib for en mere bæredygtig butiksform.

Her bliver fremtidens energibesparelser testet

I driften af et supermarked er kølemontrerne selvsagt en stor post i energibudgettet. Derfor er de udstyret med låger, som holder varmen ude og kulden inde. Til gengæld bliver overskudsvarmen fra køleanlæggene opsamlet og sendt ud i fjernvarmenettet, så butikken næsten er selvforsynende med varme.

Sideløbende med sin funktion som almindeligt supermarked er butikken nemlig et laboratorium til at teste energistyringssystemer fra Danfoss.

På den måde bliver butikkens løsninger testet i den virkelige verden, hvor kunder og medarbejdere interagerer med løsningerne hver dag.

Den nye butik forventes at være cirka 50 % mere energieffektiv sammenlignet med et typisk, uoptimeret supermarked og 20-30 % mere energieffektiv end en butik, der allerede er energioptimeret.

Husk at vælge anodiseringskvalitet

Facaden på den nye butik er beklædt med aluminiumplader leveret af Alumeco. Pladerne er anodiseret i farven Bronze B2 for et varmt og flot farvespil.

Når anodiseringen har et dekorativt formål - i modsætning til udelukkende at beskytte mod korrosion - er det vigtigt at vælge en plade i anodiseringskvalitet.

I dette tilfælde har vi brugt legeringen 5005, som både fås i normal kvalitet og anodiseringskvalitet. Her er det vigtigt at være opmærksom på at vælge varianten "AQ" for at sikre et pænt og ensartet resultat af anodiseringen. 

Vil du vide mere?

Mads Nyborg

Bygningskonstruktør