Experimentarium

Experimentarium - Trappe i kobber

Imponerende trappe i kobber bygger ind i Experimentarim

Experimentarium er genåbnet med imponerende kobbertrappe

 

I januar 2017 slog Experimentarium dørene op til udvidede og nyrenoverede lokaler. Det centrale element for de nye omgivelser er en imponerende trappekonstruktion bestående af to separate trapper, der snor sig ind i hinanden - med en samlet længde på 185 meter. Trappen er beklædt med kobber, der er leveret af KME og Metalcenter Group A/S.

 

En konstruktion med flere funktioner

Efter påbegyndt renovering i 2014, samt en nærmest altødelæggende brand i 2015, kan Experimentarium nu igen byde besøgende velkommen i deres nye og større lokaler på adressen i Hellerup. Experimentarium fokuserer på et interaktivt læringsmiljø, der tilbyder såvel børn som voksne et dyk ned i den videnskabelige verdens mange facetter.

 

Centralt for den renoverede bygnings arkitektur står en gigantisk ståltrappe beklædt med kobber, der snor sig fra stueetagen op mod bygningens i alt fire plan. Den helix-formede trappe leder tankerne hen på spiraler af DNA, og er derfor ikke kun vigtig for bygningens infrastruktur, men understreger også det videnskabelige univers, som er udgangspunktet for de mange oplevelser, som Experimentarium tilbyder.

 

Close up picture af trappen udført i TECU copper

TECU Classic kobber

Den imponerende trappekonstruktion er designet af CEBRA Architecture og udført af CSK Stålindustri A/S. AE Stålmontage A/S har stået for kobberbeklædningen. Trappen er beklædt med cirka 10 ton TECU Classic kobber med en tykkelse på 0,70 mm. Kobberets ekspressive overflade tilfører i fællesskab med konstruktionens udformning den nyopførte trappe et fascinerende og imponerende udtryk, der møder de besøgende fra start.

 

Beklædning af snoet arkitektur

Lars Bøje fra AE Stålmontage A/S var projektleder på det projekt, der havde til ansvar at beklæde trappen med kobber:

- Trappen er en spindeltrappe, der faktisk består af to trapper, som spinder ind i hinanden. Så snart noget er rundt, så stiller det anderledes krav til løsningen, udtaler Lars Bøje og fortsætter:

- Bearbejdningen af materialerne skulle kunne ske på pladsen. Derfor leverede CSK Stålindustri et tilsvarende udsnit af trappen til os i starten af projektet, som vi kunne prøve os frem med. På den måde kunne vi afprøve flere forskellige løsninger og derved komme frem til den helt rigtige.

Den endelige løsning resulterede i et udgangspunkt, der først og fremmest er æstetisk, men også overholder gældende sikkerhedsregler:

- Kobberet er hovedsageligt limet til stålvangen, men af brandtekniske årsager skulle kobberet også fastgøres mekanisk med en ikke-synlig befæstelse. Derfor måtte vi anvende en sikkning til at lave en forsætning i kobberpladen, hvor en mekanisk befæstelse kunne placeres. Den næste plade blev monteret således at den overlapper sikkningen, og derved skjuler befæstelsen, siger Lars Bøje og uddyber i forlængelse heraf:

- Samlingerne i kobberet under løbet skulle følge trappens krumning, og derfor måtte vi klippe kobberbundpladen kileformet. For at få lavet en æstetisk pæn afslutning ved overgangene mellem bund, sider og top, måtte vi udvikle en opslidset ’notliste’, der kunne følge trappens mange forskellige krumninger.

 

Flere spændende projekter med kobber

Ønsker du at se flere eksempler på anvendelse af kobber i større konstruktioner, kan vi blandt andet henvise til dette projekt, hvor vi har leveret TECU Classic kobber til den spektakulære kobbertrappe, der er det arkitektoniske omdrejningspunkt for det tekniske fakultets tilbygning på Syddansk Universitet i Odense.

 

Casen er udarbejdet i samarbejde med AE Stålmontage

 

 

  • Experimentarium close up
  • Experimentarium - samlet længde 185 meter
  • Experimentarium - beklædt med TECU classic kobber 0,7 mm

Denne case kan også være relevant for dig:

Syddansk Universitet