Svejsning

Svejsning

Robot svejsning i aluminium emner - Platform lavet af dørkplader.

Svejsning er sammensætning af to materialer via sammensmeltning. Aluminium kan svejses, og svejsning kan eksempelvis give luft- og vandtætte samlinger forholdsvist hurtigt. Dog er der en række faktorer, der gør sig gældende specifikt for svejsning af aluminium, som man bør tage hensyn til, for at opnå et tilfredsstillende resultat af svejsningen. Denne artikel beskriver nogle af de vigtigste faktorer, man bør have in mente, når man svejser aluminium.

Aluminium danner oxidlag

Ved kontakt med ilt dannes der på aluminiumsoverfladen et oxidlag. Oxidlaget har et smeltepunkt på hele 2060 ºC, og derfor smelter laget ikke under svejsning. Varmen fra svejsningen gør samtidig dannelsen af oxidlaget hurtigere, og derfor skal oxidlaget fjernes enten før eller under svejsningen for overhovedet at gøre det muligt at svejse aluminium. Der findes forskellige metoder til at fjerne oxidlaget, og der er også udviklet specielle smeltesvejsningsmetoder, der nedbryder oxidlaget, TIG- og MIG-svejsning.

Aluminium har et lavt smeltepunkt og stor varmefylde

Aluminiums smeltepunkt er på cirka 660 ºC, hvilket er forholdsvist lavt, hvis man eksempelvis sammenligner med stål, som har et smeltepunkt på cirka 1500 ºC. Dog skal der alligevel tilføres relativt meget varme ved svejsning af aluminium, da metallets varmefylde eksempelvis er cirka det dobbelte af ståls varmefylde.

Hydrogen kan skabe poredannelse

Ved svejsning af aluminium er der risiko for poredannelse. Poredannelse sker under afkølingen af metallet, og er udskillelse af hydrogen, der er blevet opløst i den smeltede aluminium, og som udskilles under afkølingen, hvis der er for store mængder til stede. Udskillelsen af hydrogen kan resultere i, at gassen danner porer i aluminiummet.

Er du i tvivl om, hvilke legeringer der egner sig til svejsning? Vores dygtige team bistår gerne med deres store materialekendskab, og rådgiver samt vejleder dig i valg af svejseegnede legeringer.

 

 

 

I denne video viser vi manual og robotsvejsning i aluminium:

Vil du vide mere?

Spåntagning
Stansning
Laserskæring
Afkortning