Messing

Facts om messing

Bliv klogere på det gyldne metal lige her.

  • Historisk har messing været anvendt af mennesket siden før år 1500, og anvendelsesmulighederne har været mange, herunder: Messingkanoner i middelalderen, dørhåndtag og mønter.

 

  • Messing består grundlæggende af kobber legeret med 5-40 % zink. Herudover kan der være tilsat mindre bestanddele af andre metaller for at give den enkelte legering bestemte egenskaber. Messing inddeles i tre grupper:

1) Klassisk messing (Kobber og zink)

2) Messing tilsat bly

3) Messing tilsat andre metaller

 

  • Zink gør materialet stærkt og hårdt, og en tommelfingerregel er, at des mere zink der er tilsat, des stærkere og mere korrosionsbestandigt er messingen også. På grund af zinkindholdet er messing generelt betegnet som et materiale med høj korrosionsbestandighed.

 

  • På grund af hårdheden er langt de fleste messinglegeringer velegnet til forarbejdning, eksempelvis spåntagende processer som fræsning og stansning. Faktisk er CW614N indikeret som indeks 100 for bearbejdning, da den er en af de mest bearbejdningsvenlige metallegeringer, vi har kendskab til!

 

  • Messing er i særdeleshed kendetegnet ved den guldlignende farve, der skiller sig meget ud fra kobber- og bronzenuancerne. Messing anvendes i vidt omfang til dekorative formål i såvel interiør som eksteriør, og ses blandt andet brugt til lamper, dørhåndtag, bygningsfacader og anden dekoration.

 

  • Der er stor fleksibilitet inden for formgivning af messing, da messing afhængigt af den enkelte legeringstype kan formgives via eksempelvis ekstrudering, valsning og smedning. På grund af den gode bearbejdelighed samt høj korrosionsbestandighed anvendes messing ofte til fittings og andre vvs-applikationer, der kræver at materialet kan bearbejdes med de nødvendige detaljer inden for visse tolerancer.

 

  • Messing kan med fordel genanvendes, og meget af det messing der indleveres til genanvendelse, kommer fra eksempelvis blandingsbatterier, andre vvs-artikler samt diverse dekoration såsom lysestager.


    Se vores messingprogram