Bronze

10 facts om bronze

Med en hel tidsalder opkaldt efter sig, kommer det nok ikke bag på mange, at bronze har været anvendt af mennesket til udvikling af samfundet gennem flere årtusinder.

 

Her får du en række fakta om bronze.

  1. Syd- og centraleuropæerne har anvendt bronze siden år 3000 f. kr., og først omkring år 1700 f. kr. blev anvendelsen af bronze udbredt til Nordeuropa.

 

  1. Bronze er ikke et rent metal, men dækker i stedet over en fællesbetegnelse for en række kobberlegeringer, der kan inddeles i tre overordnede grupper:

1) Blybronze: Kobber legeret med bly og tin, ofte er der tilsat ca. 2-7 % bly.

2) Tinbronze: Kobber legeret med tin, ofte er der tilsat ca. 5-14 % tin.

3) Alubronze: Kobber legeret med aluminium, ofte er der tilsat ca. 6-11 % aluminium.

 

  1. I modsætning til andre metaller som eksempelvis aluminium og rene kobberlegeringer, bliver stort set alt bronze grundlæggende formgivet via støbning. Støbningen giver “rå” bronzeemner som blokke, stænger og rør en speciel overflade, men så snart materialet bearbejdes, afsløres farven og det metallige udtryk. 

 

  1. Afhængig af legeringen kan bronze have en lang række farver fra gulligt til mørkebrunt og mere rødligt.

 

  1. Bronze har generelt høj korrosionsbestandighed, og det gør materialet til et attraktivt valg i forbindelse med aggressive miljøer. Der er dog stor forskel på styrken af den enkelte legering: Nogle legeringer udmærker sig eksempelvis ved høj styrke og hårdhed, og andre udmærker sig ved gode glideegenskaber, hvilket gør dem særdeles velegnet til lejer.

 

  1. Bronze er kendetegnet ved at være let at bearbejde, og derfor ses bronze ofte i form af stænger, der blandt andet anvendes til maskinel bearbejdning. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at alubronze-legeringerne ikke er let bearbejdelige, da de er langt hårdere end de fleste, resterende bronzelegeringer.

 

  1. På grund af bronzes egenskaber kan typiske anvendelsesområder være: Maskindele, sliddele, motordele, pumper, gear, ventiler og fittings.

 

  1. Bronze ses også anvendt i marinemiljøer. Alubronze er den kategori af bronzelegeringerne, der har den højeste korrosionsbestandighed i forbindelse med marine og aggressive miljøer med eksempelvis højt tryk og pres. Her kan alubronze med fordel anvendes, da disse legeringer har høj slidstyrke. Klassiske applikationer for alubronze er eksempelvis entreprenørmaskiner og skibspropeller.

 

  1. Langt de fleste mønter er lavet af bronze. De danske mønter består eksempelvis af tinbronze (50-øren), nikkelbronze (1-, 2- og 5-kronerne) samt alubronze (10- og 20 kronerne).

 

  1. Nogle typer af bronze, herunder AMPCO® 8, AMPCO® 18 og AMPCO® M4, er fødevaregodkendte. Herudover har disse legeringer ekstraordinær høj holdbarhed og slidstyrke. Legeringerne anvendes ofte sammen med forskellige typer af stållegeringer, eksempelvis til lejer.


Se vores bronzeprogram